NUS Alumnus Mr Khairudin Saharom, Principal and Director of Kite Studio Architecture, wins Archifest Pavilion Design Competition 2018

DATE

July 31, 2018

Kite Studio Architecture will be presenting the winning design for the festival’s highly anticipated Pavilion taking place from 28 September to 10 October. An anchor event space for the festival, the Pavilion will feature programmes such as exhibitions, talks, Architours and other fringe events over the two weeks.

Archifest 2018 Pavilion Design:

Jury Citation:

The jury panel collectively concurred that the winning scheme is definitely the one that has responded the best to this year Archifest theme ‘Design for Life’.

Taking its reference from Singapore modern history, it successfully translates one of the unique typologies most of us experience on the daily basis into an innovative and festive temporary structure.

The narrative and porosity of the famous void deck are reinterpreted through a refreshing expression of fundamental construction elements: brick, steel, dry partition and paint.

Celebrating life, the result is playful, inviting, welcoming and inclusive while responding well to the site. It is the ideal setting for the various and diverse activities Archifest offers this year.


Mr Khairudin Saharom, Principal and Director of Kite Studio Architecture, shared, “Our design for the Archifest 2018 Pavilion was inspired by two main elements – the dynamic open space of Marina Bay and the art photography of Nguan, a Singaporean photographer who is known for his impactful portrayal of everyday Singapore. With these, we based our design set on the ubiquitous HDB void deck that is so iconic of Singapore and reimagined it as a fluid, multi-purpose open space for the festival.

The Pavilion will consist of the following key design elements:
  • A physical parameter based on the typical HDB void deck design, with slanted walls and columns for display of exhibition works
  • Multi-entrances without physical demarcations to allow flexibility for visitors to enter the space from any direction
  • Prominent columns of the Pavilion’s façade created by skewering three-hole bricks through rebar cages that will be anchored by mild steel plates
  • Pastel hues of bricks to reflect Nguan’s photography works and to induce a sense of familiarity and nostalgia
  • Sustainable materials and construction methods with the use of dry construction techniques for the brick ‘walls’ that will be fastened with rebar cages. This allows easy dismantling so the bricks can be used for future construction, while the TAG welded rebar cages can be reused for structural steel works. A new sustainable material made of bamboo charcoal, ‘Bamco’ flooring, will also be used.